Fornøyde vinnere fra venstre: Øystein Østerhus(Sweco), Terje Nord(Kristiansand Eiendom), Hans Erik Ruud(Kristiansand kirkelige fellesråd), Aina Dahle(Dahle Einar - Arkitekt MNAL), Mikkel Haavaldsen(Hille Melbye arkitekter AS), Eivind Hennig(BRG), Gunnar Thompson(BRG)

Byggedagen i Kristiansand ble mandag 4. januar arrangert på Hotel Caledonien i regi av Kristiansand Byggeforum - et samarbeid mellom EBA, RIF, Arkitektforeningen og Kristiansand Kommune. Det var høy stemning i BRG Entreprenør sine lokaler når nyheten ble kjent at vi var blant de 3 nominerte til årets byggepris. 6 års ventetid siden forrige pris og da smaker det godt når juryen utroper Nye Flekkerøy Kirke til vinner av årets pris i Kristiansand Kommune(knutepunkt Lillesand til Søgne).

Bakgrunnen for det resultatet vi sitter med i dag startet med at i 2016 fikk Hille Melbye Arkitekter og Einar Dahle Arkitekter oppdraget om Nye Flekkerøy Kirke gjennom en begrenset plan- og designkonkurranse. Et romprogram som viste seg å være for stort for både tomt og budsjett gjorde det nødvendig å avholde konkurransen i to faser. Etter tildelingen av oppdraget har prosjektet blitt ytterligere bearbeidet, i tett dialog med byggherre og byggekomité/brukere.

Den opprinnelige kirken ble tegnet av Gabriel Tallaksen og bygget i 1960. Murkirken ble senere utvidet med påbygg i to omganger. Bygget er ikke vernet, men på grunn av lokalhistorisk verdi anså Kristiansand kommune og Byantikvaren det som viktig at ytre form på opprinnelig langkirke og tårn skulle bevares.

Under utviklingen av byggets arkitektur har man etterstrebet et rolig og rent formspråk, med intensjoner om en lavmælt, sakral og varig arkitektur. Dette i kontrast til de opprinnelige kirkevolumene med saltak på hovedbygg og tårn. Nybygget består i stor grad av ubehandlete og ekte materialer som vitner om godt håndverk; inn- og utvendige vegger i plasstøpt lys betong, slipt betonggulv, eik, utvendig sponkledning, sink og glass. Innvendig er det benyttet både bord- og plateforskaling under støp av vegger. I samspill gir dette inntrykk av at horisontale betongskiver er dratt fra hverandre for å skape varierte lysinnslipp. Utvendig oppstår den samme dynamikken ved at fasadematerialet veksler mellom lys betong med korsrelieff og ubehandlet sponkledning. Bygningsdetaljer, inne og ute, er nøye planlagt for å underbygge renheten i arkitekturen, og for å bidra til en sterk kobling mellom byggets inn- og utside.
Prosessen har vært preget av god dialog og pragmatisk tilnærming til oppgavene og de få utfordringene man har møtt underveis. Med godt integrert samhandling og ryddig kommunikasjon så har prosjektet sett dagens lys og samtlige aktører viser med stolthet frem det som i dag fremstår som et signalbygg når du ankommer Flekkerøya, prosjektet har vært gjennomført med god HMS hele veien og uten fraværsskader, det har vært lærlinger tilstede på byggeplass i hele byggeperioden.

Prisen adresseres til Kristiansand Kirkelige Fellesråd, arkitektkontorene Hille Melbye og Einar Dahle, konsulentselskapet Sweco og BRG Entreprenør AS.

BRG Entreprenør takker byggherre for oppdraget. Vi takker også for godt utført jobb til våre samarbeidspartnere og ansatte som har deltatt i prosjektet.

Daglig leder i BRG Gunnar Thompson(f.v) og Prosjektleder Eivind Hennig er synlig fornøyd over tildeling av Byggeprisen 2019. Prosjektleder Geir Hille var også til stede under tildelingen, men hadde dessverre forlatt lokalet før fotografering.

Tilbake til Aktuelt

Hovedkontor
Tangen 8 (5 etg.), 4608 Kristiansand
Telefon
38 09 62 00
Entreprenør –og eiendomsutvikler